dilluns, 28 de juny del 2010

Àlia,una boja autodidacta de les matemàtiques

Aquest material de suport fa propostes didàctiques a partir del contingut generat pels capítols d'aquesta sèrie de ficció.
El dossier ha estat elaborat per Creamat, el centre de recursos per aprendre i ensenyar matemàtiques del Departament d'Educació de la Generalitat. Aquí he posat la selecció per a cicle superior de primària, però també us deixo l'enllaç a la llista sencera dels vídeos d'Àlia per si voleu donar un cop d'ull...
http://www.tv3.cat/searcher/tvc/searchingVideos.jsp?acat=BB_ALIA&catname=%C0lia

Primer capítol: 3x2? No m'ho crec!!

Treballa les proporcions, percentatges, arrodoniments, unitats de capacitat i mesura del temps. (SISÈ DE PRIMÀRIA)

Quart capítol: Pregunta-ho a Pitàgores

Treballa diferents unitats de mesura, teorema de Pitàgores i alguns problemes geomètrics relacionats. Aproximacions i arrodoniments. L’error. (SISÈ DE PRIMÀRIA)
http://www.tv3.cat/videos/391599
http://www.tv3.cat/videos/391599/Pregunta-ho-a-Pitagores---Teorema-de-Pitagores

Setè capítol: Arbre a la vista

Permet treballar la roporcionalitat, escala, semblança, teorema de Tales, raons trigonomètriques, mesura, càlcul de distàncies inaccessibles. També poden tractar-se temes històrics d’aplicació de les raons trigonomètriques per part dels babilonis i els egipcis per efectuar mesures en agricultura i per a la construcció de piràmides. O el seu desenvolupament a partir dels estudis d’astronomia per a millorar l’exactitud en la navegació i en el càlcul
del temps i els calendaris. Altres continguts poden referir-se a aspectes relacionats amb jardineria i botànica prenent com a referent l’arbre de la magnòlia (alçària segons la varietat...) (DIRIGIT A CINQUÈ I SISÈ DE PRIMÀRIA)
http://www.tv3.cat/videos/438719
http://www.tv3.cat/videos/438719/Arbre-a-la-vista---Calculs-trigonometrics

Dotzè capítol: Macarrons a la rajola!

Iniciació al càlcul de superfícies. Mesura. Geometria. (DIRIGIT A CINQUÈ I SISÈ)

Tretzè capítol: A tota màquina!

Introducció als nombres negatius. Matemàtiques i realitat. Estadística, a partir de la factura de la llum. Consum i potència. (DIRIGIT A CINQUÈ I SISÈ)
http://www.tv3.cat/videos/548829
http://www.tv3.cat/videos/548829/A-tota-maquina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada